Koronavirová krize i rostoucí potřeba chránit životní prostředí nás donutily se zamyslet.

Opravdu je způsob života, který posledních pár (desítek) let vedeme, udržitelný a vhodný pro společnost, přírodu, business i naše duševní zdraví? Nenastaví aktuální celosvětová krize nová pravidla a nevzniknou díky ní nové systémy fungování businessu?

A jak se to dotkne PR? Převezmou hlavní roli virtuální agentury a vzroste poptávka po práci na dálku?

Nejsme omezeni žádnými fyzickými schůzkami, jen časovými posuny v případě fixních časů meetingů. Víme, že ne každý se s PYXIS ztotožní, ale o tom to je – někdo miluje špenát a někdo ho nesnáší.

DENISA JUNA, PYXIS

Virtuální agentury nejsou klasickými “remote” společnostmi, kde zaměstnanci zkrátka pracují na dálku. Jde o organizaci, pod kterou působí freelanceři a specialisté často z celého světa. Agentura jim zajišťuje dlouhodobé zakázky a oni pod značkou fungují a vystupují, svými profesionálními výsledky se podílí na jejím rozvoji a na oplátku za to mají jistotu a pohodlí. Nemusí se zdržovat zbytečnou administrativou, mohou se stoprocentně soustředit na svou práci a dostanou se k velkým a zajímavým klientům, na které by jako freelanceři nedosáhli.

No alt text provided for this image

Právě na tomto principu funguje PYXIS. Všichni specialisté pracují na dálku a veškerá práce je odbavována online. A funguje to – jak se spolupracovníky, tak s klienty.

Těm jde totiž především o výsledek, nikoliv o to, zda jsme ho dosáhli z obýváku, kavárny, pláže, horského střediska nebo kanceláře. Zjistili jsme, že nepotřebujeme dlouhé porady, stejně efektivní dokážeme být na online callech, které se konají jednou týdně, a v případě potřeby jsme v kontaktu přes chatovací aplikaci.

O tom, že takový model spolupráce funguje, je přesvědčena i zakladatelka agentury Tuesday Media Sophie Wilson: “Naši klienti si na tento způsob práce zvykli velmi rychle. Dokud na zadáních pracují lidé, kteří vědí, co dělají a umí komunikovat, jsou spokojeni. Zakládáme si na práci orientované na výsledky a klienti jsou rádi, že se mohou spolehnout na kolektiv zkušených odborníků.”

A podobně fungují i jiné agentury po celém světě. Matt Phillips, zakladatel virtuální agentury PPR, vidí úspěch tohoto fenoménu v tom, že se jedná o kompromis pro všechny, kteří hledají externí PR služby, ale obávají se spolupráce s freelancery. Když jsou seniorní specialisté na volné noze zastoupeny větším subjektem, pro klienta je to známka jistoty.

Podle Denisa Juna, co-founderem a CEO PYXIS jsou výhody práce ve virtuální organizaci jasné: Bezesporu svoboda, volnomyšlenkářství, neomezené množství inspirace a nových zážitků. Každý může dýchat svým tempem, v kultuře, která je mu blízká, v časovém pásmu a podnebí, které mu vyhovuje. Absolutní silnou stránkou pak jsou téměř neomezené možnosti dodat klientovi, co potřebuje, protože se dokážeme na trzích díky PYXIS nomádům ihned zorientovat a nabídnout řešení. V neposlední řadě pak všichni dělají práci, která je naplňuje, baví, a zároveň cestují. PYXIS tým spojuje několik věcí – láska ke svobodě, poznávání kultur a posouvání hranic v jakékoli oblasti. Nejsme omezeni žádnými fyzickými schůzkami, jen časovými posuny v případě fixních časů meetingů. Víme, že ne každý se s PYXIS ztotožní, ale o tom to je – někdo miluje špenát a někdo ho nesnáší.

Z výsledků celosvětové studie provedené PRCA mezi tzv. in-house specialisty na komunikaci vyplývá, že virtuální agentury začínají dobývat svět. Podle ní 51 % respondentů v minulosti využila služeb virtuální agentury.

No alt text provided for this image

Z výsledků výše zmíněné studie lze dále vyčíst, že: 41 % respondentů neví, jak vyhledat kvalitní a odpovídající agenturu, zatímco 46 % respondentů vyjádřilo obavy z managementu týmů pracujících výhradně na dálku.

Management týmu je totiž pro jakékoliv fungování na dálku naprosto zásadní a vždy je jednou z největších výzev. Aby agentura fungovala dobře, potřebuje přehledné a kvalitní procesy, jednoduchou komunikaci mezi členy týmu a jasné reportování výsledků.

Spousta firem během protikoronových opatření k online způsobu práce přistoupila. A některým zaměstnancům práce z domova učarovala. Zjistili například, že mohou stihnout stejné množství práce za kratší čas.

Nyní jsou proto patrné tendence jak ze strany zaměstnavatelů, tak ze strany zaměstnanců tento benefit prohloubit. Svědčí o tom i tento příspěvek na LinkedInu, v němž se několik lidí přiznalo, že po svém zaměstnavateli možnost pracovat z domova požadují nebo požadovat budou. A jsou to lidé z různých odvětví a s různými pracovními zkušenostmi, jen jim pandemie ukázala, že fungovat lze efektivně i jinak.

Přichází tedy otázka, jak se to dotkne oboru PR. Je totiž jasné, že pro kvalitní výstupy a dobré vztahy s novináři není třeba sedět každý den od rána do večera v kanceláři, naopak si během práce můžete plnit i své osobní sny.

Zjišťuje to stále větší množství agentur, které konzervativní způsob fungování mění na virtuální. Důkazem je i to, že jim organizace Public Relations & Communications Associations vytvořila svou vlastní odnož. Jejím cílem bude tento sektor dále rozvíjet v souladu se všemi požadavky i nástrahami.

Nicola Regazzoni, která stojí v čele této nově vzniklé skupiny, tento krok komentovala: “PRCA je silným subjektem, který se pokouší o inovaci. … Tato nová odnož bude zajišťovat rozvoj virtuálních agentur a zasadí se o to, aby byly vnímány jako plnohodnotné pracovní příležitosti pro senior PR specialisty a spolehlivé subjekty pro klienty.”

Zda se poměr konzervativních a virtuálních agentur v budoucnu obrátí a PR bude fungovat především díky specialistům na volné noze zastřešeným pod jednou značkou, ukáže čas.

Dá se ale předpokládat, že pozice takových organizací bude sílit a v důsledku koronakrize budou takové zastřešení vyhledávat stále více specialistů. Nelze ani vyloučit, že nás překvapí konzervativní agentury, které v návaznosti na vyšší poptávku po práci z domova začnou benefit remote práce nabízet alespoň částečně.

Author

Write A Comment