Na mapě Bulharsko najdeme ve východní části Evropy, v posledních letech se ale díky ekonomickému rozvoji stále více přibližuje k zemím střední části kontinentu.

Kulturní, náboženské i společenské rozdíly jsou ovšem stále velké, a co se PR a marketingu týče, mají Bulhaři stále na čem pracovat.

Kvůli koncentraci vlastnictví spadlo za posledních 10 let Bulharsko v žebříčku svobody tisku z 78. místa na 111., což je níž než Polsko či Maďarsko.

CALVERTJOURNAL

V čem konkrétně tyto odlišnosti spočívají a jak velký mají vliv na fungování businessu? A na co by se měly připravit firmy, které chtějí do Bulharska expandovat?

Průmyslová země, která roste

Bulharsko je zemí, která se může v posledních letech pyšnit ekonomickým růstem. Pandemie koronaviru, se kterou se potýká celý svět, jej sice zpomalila, nicméně i přes propad, který se letos očekává, odborníci predikují hospodářský růst v roce následujícím.

Mezi hlavní motory ekonomiky patří osobní spotřeba a investice do strojírenství, ostatně Bulharsko se postupem času mění z původně silně zemědělsky zaměřené země (v roce 2019 byl podíl zemědělství na HDP 3,6 %) na průmyslovou (loni se na celkovém HDP podílel průmysl 23,8 %). Mezi nejrychleji se rozvíjejících sektory patří textilní, farmaceutický a technologický.

Graf: Růst e-commerce v Bulharsku

Rozvoj e-commerce

Jestliže se zaměříme na oblast e-commerce, zjistíme, že Bulharsko patří k zemím s nejrychlejším rozvojem v Evropě.

Sociálním sítím holdují především mladí

Pokud se podíváme na to, kolik obyvatel Bulharska využívá internet, zjistíme, že z celkového počtu 7 milionů lidí, má přístup k online prostředí celkem 67 %, tedy 4,7 milionů obyvatel. Na sociálních sítích jich je aktivních 54 % a oproti roku 2018 narostl k tomu loňskému počet uživatelů o 2,7 %.

Většina lidí, kteří se nějakým způsobem pohybují na internetu, jej využívají na mobilních telefonech. Takových uživatelů je 4,3 milionů, tedy 62 % z celkových 67 % uživatelů. Každý den se na internet dostane 85 % lidí, kteří k němu mají přístup, 11 % navštíví virtuální svět alespoň jednou týdně.

Nejpočetnější skupinou aktivní na sociálních sítích jsou mladí lidé v rozmezí věku 25 až 34 let, následuje věková skupina od 35 do 44 let a třetí nejaktivnější jsou mladí lidé od 18 do 24 let. Velmi oblíbené jsou především velké sociální sítě jako je Facebook či Instagram.


Médiím vládnou oligarchové

Co se týče tradičních médií v Bulharsku, situace zde je poměrně složitá. Existuje skupina New Bulgarian Media Group, která vlastní a ovládá až 80 % trhu s tiskovinami. Do toho spadají i regionální média, online zpravodajské servery, televizní stanice TV7 a rozhlasová vysílací struktura. Média, která jsou součástí této skupiny, slouží vlivným oligarchům a jejich ekonomickým zájmům.

Právě finance jsou největším problémem pro mediální domy, redakce a novináře, kteří chtějí ctít nezávislou žurnalistiku. Udržet si dobrý žurnalistický standard bez vlivu mocných nebo reklamy, je velmi těžké. Kvůli koncentraci vlastnictví spadlo za posledních 10 let Bulharsko v žebříčku svobody tisku z 78. místa na 111., což je níž než Polsko či Maďarsko.

Duální televizní a rozhlasové vysílání

Největší popularitě se těší televize, kterou Bulhaři sledují v průměru 78 minut denně. Nalezneme zde jak soukromé stanice, tak jednu veřejnou. Ta se jmenuje Bulgarian National Television a poskytuje dva celostátní a dva regionální kanály. Soukromé stanice existují dvě: jednou z nich je bTV, která je vlastněna mezinárodní mediální skupinou CME a druhá je Nova TV, jež spadá do vlastnictví skandinávské společnosti MTG.

Rozhlasové vysílání, které průměrně Bulhaři poslouchají 40 minut denně, má v Bulharsku obdobnou strukturu jako to televizní. Opět zde nalezneme veřejnou stanici Bulgarian National Radio a pak mnoho soukromých. Mezi ty hlavní patří například Darik Radio a BG Radio.

Přiblížení se západu

Jestliže expandujete se svou značkou na bulharský trh, určitě vás bude zajímat, jak ji dostat do médií, k místním novinářům a široké veřejnosti.

Dobrou zprávou je, že se public relations v Bulharsku stále rozvíjí a posouvá kupředu. Působí zde nové firmy, zvyšují se rozpočty na kampaně a rozšiřuje se i spektrum služeb. Stále větší roli hraje online marketing a tamní firmy se také více a více specializují na užší činnosti jako je například krizové PR.

Placený obsah vede

Bulharsko se tedy snaží nezůstat pozadu a pomalu se vyrovnává zemím západní Evropy. Stále má ale před sebou dlouhou cestu, a to zejména kvůli financím. Tamní média jsou pod vlivem oligarchů, kteří určují ekonomické podmínky fungování. A tak může být oříšek dostat do médií vlastní obsah, aniž by se za něj neplatilo.

Potvrzuje to i náš spolupracovník Georgi Todorov

Bulharský mediální trh je malý a existují na něm převážně menší servery, není tu ani mnoho osobních blogů. Tato média zveřejňují neplacený obsah jen velmi zřídka, a to i ve chvíli, kdy je daný příběh extrémně zajímavý a přínosný. Je to především proto, že potřebují peníze a toto je pro ně způsob, jak je získat.”

Důležitost osobního kontaktu

Bulhaři milují osobní kontakt a vyžadují jej o to víc, jedná-li se o obchodní schůzky. E-maily a online komunikace jsou v jejich očích doprovodnými prostředky k osobním jednáním. I tyto schůzky provází určitá pravidla, například to, že byste vždy měli mluvit přímo a jasně, aby vaši partneři věděli, s čím přesně mohou počítat. Tento způsob komunikace bude výhodný i pro vás: eliminujete tak možnou frustraci ze zpoždění nebo nedorozumění týkající se vypracovávání úkolů.

Vzhledem ke své geografické poloze se u Bulharů silně projevuje jižanská nátura. Připravte se tedy na to, že vaše pracovní schůzky, zejména, pokud budou probíhat ve formě večeře, se mohou protáhnout do pozdních nočních hodin. Je to ideální příležitost, jak své  partnery lépe poznat, což v případě jednání s místními není nikdy na škodu. Bulhaři si totiž cení osobního pouta, které může zároveň sloužit jako motivace k lepším pracovním výkonům.

Země s četnými specifiky

Je jasné, že proniknout se svou značkou na bulharský trh může být pěkný oříšek. Nejen, že média upřednostňují placený obsah, zásadním faktorem je i jazyk. Jak už to bývá, řeč místních vám otevře mnohé dveře. Proto je dobré se obrátit na odborníky přímo na místě, aby vám celou komunikaci zajistili. My v PYXIS takové máme a rádi vám s celým procesem pomůžeme.

Author

Write A Comment