Rumunsko je trh, který ještě není přesycen firmami jako západní a hospodářství patří mezi nejrychleji rostoucí v Evropě. I proto se Rumunsku přezdívá nový ekonomický tygr. 

Rumuni jsou trochu konzervativnější než my. Stále používají vizitky, takže pokud vlastníte zásoby, v Rumunsku s nimi můžete slavit úspěch!

PYXIS

Pomaleji, ale roste

V posledních letech rostla rumunská ekonomika přímo raketovým způsobem. Ačkoliv se toto tempo v letech 2018 a 2019 mírně zpomalilo, stále patří k nejlepším v rámci Evropské unie. Rumunsku a jeho obyvatelům se daří i v jiných ohledech: rostou mzdy a s nimi i osobní spotřeba, která je hlavním motorem ekonomiky.

Problémem je stále silná korupce, se kterou Rumunsko bojuje například pomocí antikorupční kampaně řízenou Transparency International.

Naproti tomuto problému stojí výhody: Rumunsko je zemí pracovitých lidí, z nichž většina mluví velmi dobře anglicky a s budováním značky na tamním trhu rádi pomohou. Najít zde můžete velmi schopné a na české poměry i relativně levné pracovníky ze všech branží.

Jak fungují tamní média?

Expanze značky je jedna věc, její komunikace na trhu věc druhá.

Pokud chcete oslnit místní obyvatelstvo, musíte se k nim dostat. Velmi dobře vám s tím pomohou místní média. Ta jsou, obdobně jako v České republice, dvojího typu

  • státní
  • soukromá

Jedno mají ale společné: aby mohla být apolitická, nezaujatá a informovat nezávisle, musí si na sebe umět vydělat. A v takové pozici je jen pár médií z celé země, zbytek čelí tlaku politiků a zájmových organizací.   

Z hlediska počtu titulů tištěných novin, televizních a rozhlasových stanic patří rumunské mediální prostředí k rozmanitým, na trhu je celkem okolo 3 000 různých médií. Problémem ale je, že jsou soustředěna do rukou několika mocných společností, příkladem jsou firmy jako Central European Media Enterprises (CME), Intact Media Group či RCS&RDS, které mají vliv na jejich podobu i obsah.


Hlavním médiem je televize

 

Většina obyvatel bere televizi za primární zdroj informací, která se, stejně jako v České republice, dělí na veřejnoprávní a soukromé stanice. Podobně je na tom i rozhlas.  Soukromých rozhlasových stanic je v Rumunsku okolo stovky. Veřejnou celostátní rozhlasovou stanicí je Radio Romania, která má i svou mezinárodní odnož: Radio Romania International.

Rumunská tištěná média se nachází ve velmi složité situaci. Noviny čte denně jen 6 % místních obyvatel, což je velmi podprůměrná hodnota oproti evropským standardům. Mezi hlavní tištěné deníky patří Adevarul, Evenimentul Zilei, Jurnalul National či Romania Libera.

Místo tisku internet

Internet a digitální média jsou pro rumunské obyvatele cennější než tisk. 

V roce 2019 mělo účet na některé ze sociálních sítí 56 % obyvatel, a to s ohledem na fakt, že přístup k internetu má jen o něco více než tři čtvrtiny Rumunů. Ovšem až 85 % uživatelů internetu jej využívá každý den.

No alt text provided for this image

Nyní je jasné, že pokud chcete komunikovat svou značku v rumunských médiích, nejlepším způsobem bude se dostat buď do televize nebo do digitální sféry. Jak ale s tamními redaktory komunikovat a zajistit si viditelnost značky?

Jak se dostat k novinářům?

PR v Rumunsku je na trochu jiné úrovni, než na jakou jsme zvyklí ze střední a západní Evropy. Stále je poměrně úzce propojeno s reklamou, tedy s placenými službami. Některé reklamní agentury dokonce nabízí PR jako službu zdarma k placené inzerci. Situace se ale zlepšuje. 

Kontakt i přes sociální sítě

Stejně jako v jiných zemích, i v Rumunsku platí, že byste měli mít perfektně zmapovaný mediální trh a oslovovat novináře, jejichž expertiza se shoduje s vaším tématem.

Pro prvotní kontaktování se nebojte použít sociální sítě místo e-mailu či telefonického hovoru, novináře to nijak neurazí.

Pokud se rozhodnete zaujmout rozesíláním tiskových zpráv, vyhraňte si nějaký čas i na následný follow-up, kdy znovu oslovíte novináře a zjistíte, zda o zprávu (ne)mají zájem nebo zda jim jen zapadla ve schránce.

Připravte si vizitku

Rumuni jdou s dobou, a tak se nijak nevyhýbají ani online meetingům. Pandemie koronaviru ukázala, že i práce z domova a jednání vedené přes počítač mohou být efektivní.

Na druhou stranu osobní schůzky pro ně stále mají své kouzlo, vnímají je totiž jako možnost utužit vzájemné vztahy a rozvinout lepší spolupráci.

A ještě v jedné oblasti jsou Rumuni trochu konzervativnější než my. Stále používají vizitky, takže pokud vlastníte zásoby, v Rumunsku s nimi můžete slavit úspěch!

O čem nevtipkovat

A pár nezbytných tipů na závěr.

Rumuni jsou velmi vřelí a otevření lidé, existují však dvě témata, která vám zavřou dveře. Během formální komunikace si nikdy nedělejte legraci z komunistického režimu, který zemi poznamenal na dlouhou dobu a s jehož důsledky se vypořádává ještě dnes. A nežertujte o Romech. Tato dvě témata jsou pro tamní obyvatele citlivá a každá, ačkoliv zdánlivě nevinná narážka, může mít negativní dopad na vaše vztahy.

Rumunsko je jedním z nejspecifičtějších  trhů v oblasti PR z celé Evropy. Proniknout do tajů a pravidel PR v cizí zemi je vždy komplikované, proto my v PYXIS spolupracujeme se zkušenými profesionály přímo na místě, kteří už mají vazby na novináře a umí se na tamějším trhu pohybovat.

I tento text vznikl ve spolupráci s naší rumunskou PR specialistkou Georgiana Oprea, které děkujeme za sdílení užitečných informací.

No alt text provided for this image
Author

Write A Comment